Veilig Sportklimaat

Het bestuur van DOS voert een actief en preventief beleid om een sociaal veilige sportomgeving en een goede begeleiding te bieden. Leden en vrijwilligers moeten zich lichamelijk en geestelijk veilig voelen.

Het beleid omvat de volgende onderdelen:

Aanstellingsbeleid voor begeleiders

Het bestuur voert met nieuwe trainers en vrijwilligers een kennismakingsgesprek. Daarin komen aan de orde: de motivatie van de begeleider om met minderjarigen te willen werken, werkervaring en referenties bij vorige organisaties. Tijdens het kennismakingsgesprek wordt aan de begeleider tevens gevraagd de Gedragsregels voor begeleiders te ondertekenen. Na het gesprek en met instemming van de begeleider worden referenties ingewonnen bij verenigingen waar de begeleider in het verleden actief is geweest.

VOG

Een Verklaring Omtrent Gedrag is een verklaring waarbij het Ministerie van Justitie controleert of de aanvrager strafbare feiten heeft gepleegd die een risico vormen voor de functie. Zo zal iemand die ooit veroordeeld is voor ontucht met minderjarigen geen VOG krijgen voor begeleider van jeugdige sporters. Een VOG is een goede mogelijkheid om meer zekerheid te krijgen over het verleden van een nieuwe begeleider.

Omgangsregels voor leden en vrijwilligers

Omgangsregels vormen algemene uitgangspunten voor gedrag tussen leden, vrijwilligers en begeleiders van de vereniging. Het gaat eigenlijk over vanzelfsprekende zaken. DOS hanteert de volgende omgangsregels voor leden en vrijwilligers/begeleiders en draagt deze regels uit om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Samengevat gaat het om respect voor de ander en voor de identiteit van de vereniging. Klik hier voor de volledige omgangsregels.

Gedragsregels voor begeleiders

De Gedragsregels voor begeleiders in de sport zijn bestemd voor leiding, vrijwilligers en bestuursleden (verder in de tekst begeleider genoemd). De gedragsregels vormen - aangevuld met de omgangsregels - een richtlijn voor de omgang tussen sporters en begeleiders. Samengevat: de begeleider zorgt voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig voelt. Klik hier voor de gedragsregels.

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

De vertrouwenscontactpersoon is binnen DOS het aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met onaangename en ongewenste zaken als pesten, conflicten, ruzie, discriminatie of (seksuele) intimidatie. Ook kan iedereen bij de VCP terecht die een gesprek wil over een concreet voorval.De vertrouwencontactspersoon bij DOS is Rosalie Minnaard. Zii is hiervoor gecertificeerd bij de NOC*NSF. Zij is te bereiken via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via de voorzitter van DOS: 06-27198727.

(bron tekst: NOC* NSF)